plaja sozopol 3

Bulgaria: măsuri interne și condiții de intrare

Bulgaria

Vestea bună este că în Bulgaria s-au ridicat multe restricții. De la adunări mari, la purtatul măștii în aer liber (cu câteva excepții), la deschiderea barurilor, restaurantelor, cluburilor, sălilor de fitness etc. Sezonul s-a deschis și au început să sosească curse charter în Burgas, din Olanda și din Germania.

Starea de urgență a fost ridicată începând cu data de 14 mai, fiind înlocuită cu situația de urgență epidemiologică până la data de 31 mai 2021.

Actualizare 27 mai: nu mai este nicio restricție pentru români la intrarea în Bulgaria, dacă intră din România. Dacă intră din alte țări sunt în continuare restricțiile de mai jos. Pentru a vedea ultimele articole despre Bulgaria cercetați categoria dedicată aici.  Momentan Bulgaria se află pe lista verde a României, sper să rămână așa mult timp!

Dacă doriți să citiți numai condițiile de intrare, dați scroll mai jos

Totodată Bulgaria a ridicat restricțiile privind adunările mari (erau permise adunări cu până la 15 persoane). Și nu mai au oră de intrat în casă.

Măsurile pe plan intern sunt relaxate în Bulgaria

Se poartă masca (de unică sau multiplă folosință care să acopere gura și nasul) în toate spațiile publice închise și în stațiile de autobuz, gări feroviare, aeroport dar nu în alte locuri din aer liber, decât în cele în care nu se poate păstra distanța de 1,5 metri. Măsura distanțării nu se aplciă ăentru persoanele care fac parte din aceeași familie/gospodărie.

Excepții de la purtatul măștii: clienții localurilor de alimentație publică și localurilor unde sunt consumate băuturi, practicanții de sport în spații închise și deschise, pe perioada activității fizice; pentru participanții la manifestările științifice, briefing-uri, conferințe de presă și seminarii, pe durata intervenției, cu respectarea distanței fizice de 1,5 metri față de ceilalți participanți; pentru participanții (prezentatori și oaspeți) la emisiunile televizate, cu respectarea distanței fizice de 1,5 metri față de ceilalți participanți; pentru copiii de până la 6 ani.

Restaurante, baruri, discoteci și cluburi de noapte: personalul trebuie să poarte mască, localurile trebuie să funcționeze la 50% capacitate.

Organizarea de evenimente culturale și de divertisment (festivaluri, filme, spectacole de circ, spectacole de teatru, concerte, muzee, galerii, biblioteci, cursuri de la dans, artă creativă și muzicală) este permisă, cu respectarea următoarelor condiții: utilizarea a cel mult 50% din capacitatea incintei, respectarea unei distanțe fizice de cel puțin 1,5 m, purtarea de măști de protecție și  utilizarea exclusivă a locurilor pe scaune (pentru concerte, festivaluri,teatre, spectacole de circ și alte evenimente scenice).

Organizarea de evenimente de tip congres, conferință, seminar, team building, expoziție și de alte evenimente publice cu participare fizică este permisă sub condiția utilizării a cel mult 50% din capacitatea locului unde se desfășoară, a respectării unei distanțe fizice de cel puțin 1,5 metri și a purtării măștii de protecție de către participanți.

Accesul în centrele de fitness, săli de sport, cluburi sportive și piscine este permis sub condiția utilizării a nu mai mult de 50% din capacitatea acestora și a respectării unei distanțe fizice de cel puțin 1,5 m.

Bulgaria a publicat și protocolul pentru sezonul de vară 2021. În principal este vorba de recomandări privind diferite situații. Totodată, le recomandă turiștilor care au risc crescut de a dezvolta forme grave de covid să evite orice activitate în locurile mici închise, pentru siguranța lor.

Totodată, în Burgas deja a ajuns o cursă charter din Amsterdam care a adus 189 de turiști olandezi și duminica trecută au ajuns și patru avioane din Germania. Sezonul s-a deschis!

Anul trecut, pe litoralul bulgăresc a fost mare relaxare. Câteva articole scrise vara trecută, nu am văzut diferențe față de alți ani, decât în bine: 

Condiții pentru intrarea în Bulgaria

Cetățenii români trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente:

a) Un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19 prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19 și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze.

Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.

b) persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat: un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, conform anexei II din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/04/29/zabrana_vlizane_bg_29_04_2021-9.pdf), efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

Documentul (rezultatul testului PCR sau rapid antigen) trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) și rezultatul pozitiv („Positive”), care să permită interpretarea documentului.

c) un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele menționate în anexa II din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/04/29/zabrana_vlizane_bg_29_04_2021-9.pdf), efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Actualizare: începând cu data de 19 mai a.c., copii cu vârsta de până la 5 ani nu mai trebuie să prezinte test.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen dintre cele arătate în anexa 2) și rezultatul negativ („Negative”) care să permită interpretarea documentului.

Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unuia dintre documentele menționate anterior următoarele categorii de persoane:

 • conducătorii de autocar, care efectuează transport internațional de pasageri;
 • conducătorii camioanelor care efectuează sau finalizează transport internațional de mărfuri, la intrarea pe teritoriul Bulgariei;
 • membrii echipajelor navale și persoanele angajate în întreținerea navelor, care, la intrarea pe teritoriul Bulgariei, sunt în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;
 • membrii echipajelor aeronavelor, care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Bulgariei și personalul tehnic asimilat;
 • lucrătorii transfrontalieri (persoanele care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către un stat membru al Uniunii Europene, Turcia, Serbia sau Republica Macedonia de Nord, cu scopul îndeplinirii activității ca angajat sau liber profesionist, precum și persoanele care locuiesc în statele menționate și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către Bulgaria, în scopul îndeplinirii activității, ca angajat sau liber profesionist;
 • elevii și studenții care locuiesc în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord și România și care călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Bulgaria în scopuri educaționale, precum și elevii și studenții care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia de Nord și România în scopuri educaționale;
 • persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria.

Restricții privind accesul pe teritoriul Republicii Bulgaria/situația la punctele de frontieră, la intrarea în Republica Bulgaria:

Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Bulgaria și care NU se încadrează în excepțiile de la măsura obligatorie a prezentării unuia dintre documentele menționate mai sus (deci cei care merg pentru turism de exemplu) pot intra pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin următoarele puncte de trecere a frontierei:

 1. din România: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin și Vama Veche-Durankulak, Turnu Măgurele –Nicopole și Bechet-Oriahovo (acest ultim punct fiind deschis în prezent doar traficului de marfă);
 2. din Republica Elenă: Kulata Makaza, Kapitan Petko Voyvoda și Ilinden – ultimele două puncte fiind deschise doar pentru camioane (a se vedea și restricțiile de mai jos);
 3. din Republica Serbia: Vrashka Chuka, Kalotina și Oltomantsi;
 4. din Republica Macedonia de Nord: Gyueshevo și Stanke Lisichkovo;
 5. din Republica Turcia: Kapitan Andreevo, Lesovo și Malko Târnovo;
 6. Aeroportul Burgas; Aeroportul Varna; Aeroportul Plovdiv; Aeroportul Sofia (Terminalul 1 și Terminalul 2);  Portul Burgas; Portul Varna.

Alte restricții privind accesul rutier:

 • România  – punctele de frontieră Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari sunt temporar închise. Conform paginii de internet a Direcției Generale Poliție de Frontieră a Ministerului de Interne bulgar (www.mvr.bg/gdgp), „Autocamioanele de mărfuri aflate în tranzit, care călătoresc prin Bulgaria spre România, pot trece frontiera bulgaro-română doar pe la punctul de frontieră Ruse-Giurgiu și punctul de frontieră Vidin-Calafat. Autocamioanele care transportă mărfuri în și dinspre România pot trece și prin alte puncte de frontieră funcționale de la frontiera româno-bulgară”;
 • Republica Elenă –Persoanele care călătoresc în scop turistic pot intra în Bulgaria dinspre Grecia, pe la punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea. La punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, între orele 23.00-7.00, în ambele sensuri, este permisă doar trecerea camioanelor. Traficul rutier este suspendat la punctele de trecere a frontierei Ivaylovgrad – Kiprinos și Zlatograd. Camioanele au acces prin punctele de trecere Kulata – Promachonas și Kapitan Petko Voyvoda – Ormenion și Ilinden-Exohi. Camioanele cu masa de până la 3,5 tone, care desfășoară activități de transport internațional de mărfuri pot utiliza și punctul de trecere Makaza – Nymphaea, în orice interval orar. Celelalte persoane care călătoresc dinspre Grecia spre Bulgaria pot utiliza acest punct de frontieră doar între orele 7.00 și 23.00.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Prin derogare de la interdicția de intrare în acest stat, se permite trecerea în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria pentru persoanele care se încadrează în excepțiile de la interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Bulgaria (menționate anterior); persoanelor aflate în tranzit nu li se solicită prezentarea unuia dintre documentele menționate mai sus.
 • Tranzitul este permis numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria – este nevoie de o rezervare la hotel tipărită de exemplu.

Bulgaria a impus restricții pentru persoanele care sosesc din India, Bangladesh, Brazilia și câteva state Africane: este interzisă cu totul intrarea, cu titlu temporar. Nu sunt excepții pentru cei vaccinați, nu intră nimeni.

Alte recomandări privind deplasările între Bulgaria și România:

 • În prezent și cu caracter temporar, nu se operează zboruri directe TAROM pe ruta București – Sofia – București; există curse directe operate de compania  Qatar Airways pe această rută. Pentru informații suplimentare, se recomandă consultarea paginilor de internet ale companiilor Tarom și Qatar Airways, inclusiv în legătură cu eventuale modificări viitoare.
 • A fost reluat traficul feroviar internațional între Bulgaria și România. Mai multe detalii se află pe pagina de internet a companiei CFR Călători.
 • Au fost reluate și legăturile directe cu autocarul între România și Bulgaria. Mai multe detalii se află pe pagina de internet: www.pegasusbg.com.
 • Ambasada României la Sofia nu poate asigura transportul în tranzit, dar poate oferi informații pentru identificarea unor mijloace de transport. 

Sursa: MAE  și cele menționate anterior.

Bulgaria a intrat pe lista verde a României pe data de 21.05 – să sperăm că se menține:

Bulgaria intră pe lista verde – clasificare țări 21.05.2021

7 Motive pentru o vacanță la Balcic: atracții turistice și alte idei

Atracții Sozopol: 12 motive să alegi acest oraș relaxat și fermecător pentru o vacanță minunată

10 Motive pentru a vizita orașul Burgas: are foarte multe atracții

Aqua Paradise Resort Nessebar, All Inclussive: o alegere ideală pentru familiile cu copii și nu numai

Aqua Park Nessebar:informații despre atracții, prețuri, acces și facilități

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *