lacurile prespa 1

7 motive să te îndrăgostești de regiunea lacurilor Prespa, Grecia

Grecia lacurile prespa Noutăți

Parcul Național Prespa din Grecia este un loc fermecător, paradisiac, situat la o altitudine de aproximativ 850 de metri deasupra nivelului mării. Aici putem admira peste 260 de specii de păsări, multe aflate pe cale de dispariție, vegetație cât poți cuprinde cu vederea, 13 sate mici frumoase cu clădiri din piatră, peisaje de vis în timp ce ne bucurăm de ospitalitatea localnicilor și de o bucătărie fantastică.

Regiunea lacurilor Prespa este o regiune liniștită, idilică, sigură, fără turism de masă și cu siguranță iubitorii naturii se vor îndrăgosti de acest loc. Și familiile cu copii vor avea o vacanță minunată aici, deoarece sunt multe activități care se pot face în familie și nefiind trafic, sau gălăgie ne putem efectiv odihni, relaxa cu totul absorbind tot ce este frumos în jur!

Despre Parcul Național Prespa din Grecia și lacurile Prespa

lacurile prespa 5
Lacul Mare Prespa, observator public (se introduce o monedă) pe drumul spre Psarades

Lacurile Prespa sunt două lacuri tectonice, separate de un istm. Acestea fac parte din UNESCO, ca Rezervație a Biosferei, alături de lacul Orchid – Orchid. Prespa este o Rezervație Transfrontieră, dar fiecare stat administrează Parcul Național propriu.

Lacul Mare Prespa (Megali Prespa) este împărțit între Albania, Grecia și Macedonia de Nord.

Micul Lac Prespa (Mikri Prespa) este împărțit între Albania și Grecia.

Sunt trei parcuri naționale în jurul lacurilor Prespa: Prespa în Albania, Galicica în Macedonia de Nord și Prespa în Grecia.

Parcul Național Prespa din Grecia face parte din prefectura Florina – da, în Grecia există un oraș superb care are numele Florina.

Lacurile Prespa sunt cele mai înalte lacuri tectonice din Balcani, la o înălțime de 853 m deasupra nivelului mării și alimentează frumosul lac Ohrid, aflat la o altitudine de 150 de metri mai jos, prin tuneluri subterane săpate de apă în dealurile de calcar și izvoare

Cel mai mare oraș din regiune este Resen din Macedonia de Nord.

Mulți ani, regiunea lacurilor Prespa din Grecia a fost zonă militară și accesul nu era permis decât cu aprobare specială. Chiar și rudele celor care locuiau în regiune ajungeau greu și rar. După anii 70 regiunea a început să se dezvolte și pentru turism.

Centre de Informare Turistică a parcului Național Prespa: sunt două, unul în apropiere de insula Agios Achillios și altul în satul Agios Germanos.

Eat Pray Love în Prespa

Prespa este cu siguranță un loc care va rămâne mult timp în amintirea papilelor gustative ale vizitatorilor. Locul este înțesat cu biserici și basilici noi și vechi, iar cele vechi au fiecare câte o poveste. Ba unele sunt încă folosite pentru slujbe, deși mai rar. Biserici cu fresce realizate acum sute de ani! Locurile acestea au o energie aparte! Cât despre iubit… nu se poate să ajungi în Prespa și să nu te îndrăgostești de acest loc. 

Haideți să vă dau câteva motive pentru care vă veți îndrăgosti de această regiune:

1. Insula Agios Achillios

prespa agios achillios
Insula Agios Achillios, lacul mic Prespa

Micuța insulă Agios Achillios este situată pe Micul lac Prespa. AÎn trecut aici erau mai multe biserici decât case. Nici nu era prea greu: chiar și azi nu sunt decât 12 case aici și se crede că dacă se va construi a 13-a, va fi mare prăpăd.

Insula este o bijuterie! Pentru a ajunge pe ea trebuie să traversați un pod de tip ponton, sau să veniți cu barca. Dacă sunteți cu mașina, să știți că la capătul podului este o parcare și deseori vin localnici care comercializează produse din zonă, în special tot felul de soiuri de fasole uriașă.

Este un loc ideal de explorat pentru câteva ore! Copii sunt și ei super încântați, deoarece pot observa foarte multe specii de animale și de păsări. Puteți rezerva câteva ore pentru vizita aici. explorați la picior insula, faceți o plimbare cu barca pentru a admira fauna și ruinele unor așezăminte străvechi de pe malul lacului și puteți lua și masa de prânz la unica tavernă de pe insulă.

Unică dar destul de mare! În curte sunt câteva sculpturi realizate de un artist bulgar, care azi este ministru.

Pe insula Agios Achillios se pot vizita mai multe ruine ale unor biserici bizantine, cea mai faimoasă fiind Basilica Sfântului Achillios, care datează din secolul 10. Aceasta a fost construită de Țarul bulgar Samuel și aici au fost păstrate moaștele Sfântului Achillios, aduse din Larissa.

Alte biserici de aici: Basilica 12 Apostoli (sec 11), Biserica Sfântului Dumitru (sec 14), Basilica Sf Gheorghe (sec 15).

agios achillios
Biserica Agios Achillios
lacurile prespa 1
La plimbare pe micul lac Prespa

Prespeia Festival, sau Prespa Lake Festival

Se desfășoară anual în luna august pe mica insulă, cu ”scena” centrală la biserica Agios Achillios. Sunt concerte, se stă la povești la lumina lumânărilor și în trecut (înainte de pandemie) veneau mii de oameni.

2. Plimbări cu barca

lacurile prespa 2
Pe Marele lac Prespa, plimbare cu barca
lacurile prespa 6
Liniste pe lac, cu asa o barcuta ne-am plimbat pe lacul mic Prespa

Cele mai frumoase plimbări cu barca în regiune sunt peste tot! Am făcut două plimbări, însă nu m-am săturat că au fost destul de scurte.

Una pe Lacul Mare Prespa, cu plecare din satul Psarades, cu o șalupă. Am vizitat câteva lăcașuri străvechi și o peșteră unde era în trecut un schit, Panagia Eloussa, din care s-a păstrat și azi aproape intactă Biserica și frescele. Am admirat fauna și locul de vis, de vis efectiv. Cred că aș fi stat toată ziua în acea șalupă, atât de plăcută a fost plimbarea!

Și o plimbare pe Lacul Mic Prespa, plecarea fiind de pe pontonul care duce spre insula Agios Achillios. Aici am mers cu o barcă specială, silențioasă, am mers încet, deoarece în zonă aproape sunt colonii mari de pelicani dalmațieni și albi, dar și alte specii de păsări. Am văzut mulți cormorani (chiar și pui, alergau disperați după mămici), rațe sălbatice, gâște, egrete, a fost minunat.

Și ce este cel mai minunat în plimbarea de pe Micul lac Prespa? Natura! Aici o auzi, simți cât de multă viață este în acest loc! Munții cântă, de fapt cicadele, păsările, tot ce sălășluiește aici.

3. Satul Agios Germanos

agios germanos prespa
biserica Sfântului Germanos, Prespa
lacurile prespa 12
Biserica Sfântului Germanos
 lacurile prespa 11
Moara cu apa din satul Agios germanos
lacurile prespa 7
Prin satele de pe malul lacului Prespa

Satul Agios Germanos este minunat, situat la o altitudine de 1100 m. Este foarte cochet cu multă verdeață, case din piatră și lemn, toate îngrijite. Tot aici sunt cele două taverne despre care v-am pomenit, am mers aici deoarece am stat în satul Laimos, care este legat aproape de Agios Germanos.

În Agios Germanos putem vizita Biserica cu fresce din secolul 11, unde și azi doamnele care au o rugăminte la Sfânt petrec noaptea în biserică, sau mai multe nopți. Se spune că dorințele (rugăciunile, nu ”vreau elicopter” le sunt îndeplinite. Se roagă pentru sănătatea cuiva, sau pentru ca satul să scape de o mare primejdie).

Tot în Agios Germanos este și o moară încă funcțională, dar care este și muzeu! În trecut erau multe mori în regiune, iar acum se dorește să se readucă la viață această tradiție. Moara din Agios Germanos (singura existentă azi) se vizitează sâmbăta, între orele 10:00- 14:00.

Sunt multe trasee de drumeție în jurul satului Agios Germanos și Laimos (unde am stat eu), iar din Agios Germanos este o cărare care duce în vârful muntelui Varnoundas. Vederea de deasupra este minunăție ni s-a spus, dar nu am avut timp să facem acest traseu.

4. Observarea păsărilor

lacul mic prespa
Am fotografiat cu un aparat mic o colonie de pelicani. Nu am avut cine știe ce zoom, dar cu aparatul potrivit puteți face fotografii spectaculoase
Psarades Prespa
Prin Psarades: pelicani (sunt și colonii de pelicani dalmațieni), cormorani pitici pe ponton

Dacă sunteți pasionați de activitatea de ”birdwatching” aici aveți ce vedea! Nu numai că sunt multe specii de păsări, dar nu alergi o zi să vezi două păsări. le vezi peste tot și nu este de mirare: sunt colonii uriașe! Nu am văzut nicăieri într-un sat pelicani care să stea pe pontoane și lângă bărci, alături de cormorani, egrete și alte păsărele, aproape băgați unul în altul, atâta aglomerație era! Unde? În satul Psarades, am scris un articol separat despre acest sat, îl găsiți la finalul articolului.

În Prespa putem admira printre altele păsări flamingo, multe specii de egrete, pelicanul dalmațian (una dintre cele mai mari colonii din lume), marele pelican alb, cormorani pitici, vulturi, șoimi, bufnițe, paride, emberizide – toate acestea multe specii din aceeași familie și multe altele, sunt 260 înregistrate.

Pe lângă sutele de specii de păsări, mai sunt zeci de specii de pești, reptile, amfibieni, mamifere. Dacă urmați acest link de pe siteul Asociației de Protecție a Regiunii Prespa, veți putea vedea toate speciile, sunt fișiere pdf cu fiecare tip de faună. Dați click pe ”birds” etc. se vede că sunt hiperlinkuri acolo.

De ce sunt atât de multe colonii de pelicani, egrete, cormorani, flamingo în lacurile Prespa?

Din două motive: sunt protejate, nu sunt hăituite și este multă hrană, mult pește.

Se pescuiește în Prespa?

lacurile prespa 9
Numai localnicii pot pescui

Da, dar pe sponci. Turiștii nu pot pescui decât la undiță de pe malul lacurilor, dar nu în toate regiunile. Pe lac nu au voie decât localnicii din regiune, pe baza unui permis special și numai cu anumite unelte. Nu există să electrocuteze cineva peștii acolo, cred că l-ar mazili localnicii!

Știu că pentru pescarii amatori este un vis să pescuiască în această regiune și ar da bani frumoși mulți să o poată face, pe lac, dar este interzis, fiind rezervație a Biosferei și casă pentru atâtea specii. Este mai important să se păstreze frumusețea locului, decât să vină mai mulți turiști. Prioritatea o are natura aici. Și localnicii care iubesc modul lor de viață și au trăit mult timp izolați și fericiți. Cum, să nu fie, în acest loc atât de idilic, de care ne putem bucura și noi, dar nu îl putem pune în pericol.

Dacă se gândesc șmecherii să meargă acolo la braconaj, să nu o facă! Grecii nu glumesc, este zonă de frontieră, a fost zonă militară, sunt observatoare. Și nu se dau în lături să acționeze ferm când este vorba despre interesul național iar toți localnicii sunt cu ochii pe orice intrus. Și anunță imediat. Dacă vor fi probleme, Grecia ar trimite imediat armata să curețe zona.

Nu o să vedeți soldați nicăieri, aici trăiești cu impresia că ești într-o țară idilică, unde nu există agresivitate și nimic neplăcut, unde localnicii trăiesc în mod tradițional într-un Eden modern. Însă la prima abatere vine ”legea” și aranjează treburile să continue frumusețea. Zona este izolată, se vede repede orice activitate dubioasă iar armata greacă acționează fără mănuși atunci când este cazul știm asta.

De aceea este și atât de sigură regiunea pentru oameni, natură și pentru toate speciile care trăiesc aici, sau care vin în perioadele de migrație.  Așa că nu îmi fac griji că articolul meu ar aduce ”probleme” în jur, mai ales că se dorește promovarea regiunii, oamenii sunt bucuroși de oaspeți, dar nu sunt doriți decât turiștii care respectă natura și se bucură fără să strice.

5. Drumeții, peisaje spectaculoase, caiac, SUP

lacurile prespa
Micul lac Prespa. Nu faceti drumetii cu papuci, oamenii au fost cam stresati ca aveam papuci. Sunt necesare incaltari sport sau sport de munte, eu aveam dar nu am vrut sa le folosesc, insa stiu sa ma feresc de neplaceri 🙂
lacul mare prespa
Pe Marele lac Prespa

Sunt multe locuri cu vedere frumoasă în Prespa, care prin excelență este o zonă cu vederi frumoase. Însă mereu, cele mai cele sunt cele de sus :).

Unul dintre locurile renumite este lângă intrarea pe pontonul care duce spre insula Agios Achillios, pe un deal sus. De acolo am văzut cu câteva obiective profesionale coloniile de pelicani. I-am văzut atât de aproape! Erau și mulți pui. Însă aceste obiective nu sunt mereu acolo, au fost aduse de angajații de la Centrul de Informare Turistică din apropiere.

Alte locuri spectaculoase sunt aproape peste tot, de aceea o să adorați să faceți drumeții, sau plimbări cu mașina (încet) pe drumurile din regiune, care conectează satele.

Fie că mergeți spre satul Psarades, sau Kallithea (care înseamnă vedere frumoasă), sau pur și simplu urmați orice traseu din regiune.

Puteți face trasee pe muntele Varnous – situat aproape de granița cu Macedonia de Nord. Cel mai înalt vârf, Gkarvani, este situat la 2,334 metri altitudine.

Cel mai lung traseu de drumeție din Europa, E6 – care conectează Finlanda de Austria, cu o secțiune între Grecia și Turcia- trece și pe aici, prin muntele Varnous, conectând satul Agios Germanos de Vigla Pisoderiou.

Aici puteți vedea toate traseele de drumeție din Prespa, iar de la Centrele Turistice menționate mai sus puteți să luați hărți și toate informațiile de care aveți nevoie. Se regăsesc însă și la pensiunile și hotelurile din regiune. Nu cred că la toate, dar la multe da.

Puteți face și Stand Up Paddling, dar și drumeții cu caiacul pe lacurile Prespa!

6. Iarna la schi și snowboard!

Iarna în Prespa? Da, în Vigla, de unde puteți admira alte două state: Albania și Macedonia de Nord.

Centrul de Schi Vigla Pissoderi are 12 pârtii pentru schi și snowboard și facilități moderne, dar și baruri ”apres-ski”. Grecii sunt mari amatori de distracție și nu se putea să se lipsească de ea la schi! Centrul este deschis între lunile decembrie și martie, aveți unde vă caza, unde mânca (delicios) și cred că singura problemă va fi că nu veți mai dori să plecați de acolo!

7. Bucătăria din regiunea Prespa, Grecia

Noi balcanicii suntem gurmanzi! Acesta este adevărul și drept să spun oamenii care iubesc viața, în general apreciază și mâncarea delicioasă. Nu am văzut la tavernele din regiune meniuri foarte stufoase, însă tot ce au este excelent, porțiile sunt mari și prețurile mai mici decât în alte locuri din Grecia.

Ideal în stil grecesc este să se ia câteva aperitive pe care să le împartă toată lumea, iar aici intră și salata, iar ulterior câte un fel doi și un desert. De multe ori desertul este din partea casei, acum depinde și cât s-a comandat știți cum fac grecii. prima oară când vii la ei îți dau ceva din partea casei, după mai mult și mai mult și tot așa.

Nu ratați: dovleceii pane sau prăjiți cu sos tzatziki, roșii cu brânză feta la cuptor, fasole uriașă la cuptor, aperitive cu brânză haloumi.

Nu cred că cele mai cele taverne sunt cele în care am mers eu: efectiv nu cred că este vreun loc unde să mănânci prost în regiune. Cred că oriunde ajungi, este o alegere bună.

Acestea fiind spuse, enumăr câteva opțiuni, pentru că au fost testate:

Satul Psarades: Taverna din capul satului, ”Fish Tavern” lângă ponton și cele două taverne din mijlocul satului Agios Germanos: Prespeion și Viro. Am fost la prânz la Viro și nu cred că am mai mâncat undeva frigărui de pui atât de bune, totul era la superlativ însă și la cină la Prespeion: au mai multe preparate aici, iar costițele de porc sunt fantastice! Dar să spun drept nu am mâncat nimic care să nu fie gustos în regiune. și salatele sunt delicioase.

Cazare în Prespa

lacurile prespa 3
Taverna si pensiunea din insula Agios Achillios

În toată regiunea sunt hoteluri și pensiuni minunate, cu prețuri foarte bune. Cea mai scumpă pensiune este probabil Kivotos Epavlis Alexandros,  însă sunt multe superbe cu prețuri mult mai mici, de la 155 lei/noapte pentru camera dublă în Psarades  și în toată regiunea.

Am stat la pensiunea Mimallones, las mai jos o recenzie, a fost minunat. Ce mi-a mai atras privirea (în afară de Psarased unde aș sta mai mult timp chiar în sat):

Agios Achillios – în micuța insulă. Este minunat vara, minunat iarna, pentru că ești practic în partea cea mai frumoasă din rezervație, dacă iubești fauna.

Al Monte Hotel – în Vronteron. Un hotel cu aspect medieval, unde și pereții din cameră sunt cu piatră, dar totul foarte cochet.

Alte articole din Prespa:

5 motive să vizitezi Psarades, un sat de poveste de pe malul Lacului Mare Prespa

Hotel Mimallones – lacurile Prespa, Grecia

(Aproape) ca înainte: am mers în Grecia pentru un weekend prelungit, cu avionul

Notă: am mers în această escapadă la invitația i-tour.uom.gr  în cadrul proiectului i-TOUR finanțat de către Interreg IPA CBC Programme ”Greece – Republic of North Macedonia  2014-2020”. Este un proiect cu finanțare de la Uniunea Europeană, pentru creșterea cooperării din zona de graniță dintre diferite state. Noi (eu și un grup de bulgari) am fost invitați ca mică parte din proiect, ei au multe evenimente în derulare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *