Bali s-a schimbat. Pentru totdeauna. Dar ce însemna Bali pentru mine? Libertate. Îmi aduc cu drag aminte de aventurile din mijloacele de transport, fie că erau mici microbuze locale, motocicleta unui localnic sau acele servicii de ”shared transfer”.
De cum am umblat din poartă în poartă prin Ubud pentru a găsi un loc de cazare. Umblat este un fel de a spune pentru că de fapt am găsit la prima poartă la care am ”bătut”. De râsetele și poveștile depănate laolaltă cu alte călătoare din Olanda, Suedia, Filipine, Franța, Rusia întâlnite ici-colo prin diverse locuri unde am ajuns. De nebunia de pe plaja Kuta sau calmul din Candidasa.
De festivalurile întâlnite ad-hoc pe diferite ulițe. De lejeritatea de a umbla fără țintă și de a te opri unde vezi cu ochii pentru a mânca ceva: mici prăvălii locale, vânzători ambulanți, restaurante mai fistichii sau chiar o benzinărie cu magazin de unde am luat o supă instant pe care am mâncat-o chiar pe una dintre mesele din plastic puse în față. Alături de o bere și o englezoaică care venise să se detoxifice aici, însă pe la vremea prânzului era deja la al doilea pahar de whisky.
Să nu mă mai gândesc la masajele făcute ad-hoc fiind convinsă de o balineză simpatică care m-a abordat pe stradă. Sau la concertele ad-hoc din diferite locuri, unde mă așezam și eu pe jos alături de balinezi și de alți călători atrași de sunetele care erau un adevărat balsam pentru suflet.
Toate acestea sunt acum doar amintiri. Pentru că Bali nu mai este la fel. Există încă o comunitate de expați, plaja din Kuta este la fel de frumoasă, altele chiar mai frumoase și mai sălbatice, mult mai exclusiviste. Însă efervescența aceea, nebunia, toate s-au dus. Oare vor mai reveni vreodată? Din ceea ce văd dacă va veni acel odată nu va fi prea curând. Să le iau pe rând
Se deschide sau nu se deschide (în sfârșit) Bali turiștilor internaționali?
Pe scurt se va deschide cândva poate chiar luna aceasta, însă nu pentru toți turiștii din toate țările ci numai din câteva țări inițial și cu multe condiții și carantină cel puțin în primă fază – condițiile mai jos.
Indonezia anunță de peste un an de zile tot felul de planuri de redeschidere pentru Bali, la care renunță în ultima clipă anunțând altele. Un zăhărel de dat speranțe care nu se mai materializează. Chiar cei care lucrează în turism și câteva asociații au comunicat disperați că încep să își piardă speranța că această redeschidere va mai veni vreodată. Redeschiderea va veni se pare, însă cu atâtea condiții și restricții încât nu va mai fi la fel.
Mai ales că de la început de pandemie autoritățile tot au anunțat în diferite rânduri că doresc turiști mai puțini și mai de calitate – cei care cheltuiesc mulți bani – că doresc ca viața în Bali să redevină ceea ce a fost înainte de dezvoltarea turismului de masă, care distruge frumusețea insulei și modul de viață tradițional.
Probabil că unii o vor considera mai fermecătoare, mai misterioasă, mai specială. Și nu este imposibil să fie chiar așa! Însă perioada aceasta de tranziție este destul de stresantă și de apăsătoare pentru oamenii care își câștigau existența din turism.
Nu-i bai spun unii: mulți vor relua activități tradiționale la care renunțaseră deoarece veniturile din turism erau mai tentante. Precum fermele de alge. Muncă grea, istovitoare, însă care nu produce atâta poluare și mai este și ceva frumos de privit de către turiștii cu dare de mână.
Acum vreo două luni o știre a făcut înconjurul lumii: că backpackerii nu vor mai fi primiți în Bali. Că nu mai doresc să fie o insulă pentru călătorii cu buget redus. Știrea a fost dezmințită ulterior, mai ales că oamenii spuneau că o să vină cu o valiză pur și simplu. Însă condițiile de primire și toate celelalte fac suficient. Trei teste plătite, carantină în hoteluri desemnate… este altceva decât înainte.
Care sunt condițiile anunțate:
Începând cu data de 14 octombrie călătorii internaționali pot zbura direct pe insulă. Vor fi permise numai zborurile directe, nu cele de tranzit și nici cele de repatriere pentru muncitorii străini. Această oportunitate este deschisă oamenilor de afaceri, expatriaților care se întorc în Indonezia și turiștilor. Momentan, în Indonezia pot primi viză numai anumite categorii de vizitatori nu turiștii și toți trebuie să zboare întâi în Jakarta unde stau și în carantină înainte de a ajunge cu un zbor intern în Bali.
Turistii străini autorizați: din Coreea de Sud, China, Japonia, Abu Dhabi, Dubai și Noua Zeelandă.
Vor fi primiți călătorii vaccinați, însă sunt excepții inclusiv pentru motive medicale. Copii cu vârsta sub 12 ani nu sunt deocamdată primiți.
Turiștii care vor veni vor efectua câteva teste. Nu se știe deocamdată numărul exact, dar pe baza a ceea ce se solicită acum pentru sosirile internaționale probabil că un test înainte de îmbarcare, unul la sosire în Bali și unul după carantina de 8 zile.
Fiecărui vizitator i se va solicita să prezinte dovada unei rezervări la un hotel pentru a face 8 zile de carantină pe cheltuiala sa.
Totodată turiștii vor trebui să descarce aplicația “Peduli Lindungi” din Apple Store sau Android Play, să completeze formularul e-HAC înainte de a călători. Vor primi un cod de bare unic care va trebui să fie prezentat la check-in și la sosire. Aplicația trebuie să fie păstrată pe telefon pe toată durata vizitei în Indonezia.
Surse: The Bali Sun, Kompas 24
Pe acest link puteți vedea detaliat cerințele de acum pentru diferite zone și ce anume se preconizează în viitor.
Coduri QR, aplicații, restricții privind numărul de persoane care pot fi la un moment dat într-un loc
Majoritatea zonelor turistice din Bali au implementat certificarea Clean Health Safety Environment (CHSE) și scanarea cu ajutorul codurilor QR. Astfel,aa atracțiile turistice, Mall-uri, cafenele turistice, restaurante, hoteluri și plaje se va utiliza aplicația PeduliLindungi – care monitorizează contactele și totodată numărul de persoane sunt într-un loc pentru a se menține distanțarea în contextul pandemiei.
Plaja din Kuta: cu limitări ale numărului de persoane și 17 porți închise permanent
Pentru accesul pe plaja din Kuta se va folosi aplicația the PeduliLindungi – se va scana un cod la câteva intrări. Totodată s-au zidit 17 intrări pentru a se elimina posibilitatea ca plaja din Kuta să se supra aglomereze cât timp durează pandemia.
Vânzătorii locali care aveau chioșcuri amplasate în dreptul intrărilor au protestat împotriva acestei decizii, însă oficialii au ripostat că măsura este necesară pentru a putea primi turiști și pentru a se respecta reglementările legate de pandemie.
Totodată vor fi reglementări probabil legate de zonele unde se poate ajunge: în trecut autoritățile au anunțat că turiștii nu se vor putea deplasa decât în câteva zone și nu cu mijloace de transport local. Una peste alta nu a apărut încă un protocol care să conțină toate detaliile legate de deschiderea viitoare.
Indubitabil insula Bali este fermecătoare și mult mai curată acum. Însă deocamdată nu este nimic sigur referitor la când/cum se va putea călători fără griji, pentru că autoritățile au fost mereu rezervate: dacă apar alte variante îngrijorătoare, sau dacă o anume țară va avea un număr mare de cazuri, vor interzice intrarea cetățenilor din statele respective. Era vorba să se facă un coridor și cu SUA, Marea Britanie, Germania și Rusia, planuri care deocamdată s-au amânat. Iar. Deocamdată nici vorbă de a primi turiști din România.
Bali se pregătește deja și pentru summitul G20 de anul viitor
Bali va găzdui cel de-al 17-lea summit G20 programat pentru luna noiembrie 2022. Summitul va avea loc în timpul președenției indoneziene a G20, care va începe la 1 decembrie 2021 și se va încheia odată cu summitul din Bali.
Vor fi peste 6500 de delegați din 20 de țări, iar hotelurile alese pentru a găzdui participanții vor primi ajutor financiar pentru a fi gata având în vedere contextul pandemiei. Summitul se va desfășura în principal în Nusa Dua.
„Luăm măsuri pentru a ne pregăti pentru ca G20 să se îmbunătățească, deoarece începem în noiembrie și vom prelua președinția din G20, iar majoritatea activităților sale sunt centrate în Bali”, a declarat Sandiaga Uno, Ministrul Turismului și al Dezvoltării Economice din Indonezia.
Directorul Agenției pentru Turism din Bali a confirmat că pregătirea pentru summit este o prioritate în Bali:
„Am început să inspectăm și să întreținem facilitățile publice cum ar fi infrastructura, atracțiile turistice, drumurile publice și facilitățile de transport public, astfel încât toate delegațiile să poată avea un acces mai bun în timpul evenimentului”, a declarat Putu Astawa.
Scriam în martie că Bali va primi turiști, dar nu va mai fi ca înainte. Nu a primit încă:
Bali va primi turiști, dar turismul nu va mai fi ca înainte deocamdată
Și câteva dintre articolele scrise despre Bali:, așa cum era odată
Cum ne deplasam prin Bali
Tenganan, un sat Bali Aga din estul insulei Bali, Indonezia
5 zile în Candidasa, Bali, la Crystal Beach
Kuta, Bali un rai urban de vacanță #plajă #distracție #shopping
TOP lucruri de facut in Ubud Bali #experiențe
Gânduri din și despre Ubud, Bali

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Interesant articol