singura in italia calatorie 5

Calatoare singura in Italia: 6 motive și câteva ponturi

Călător solitar Sfaturi de călătorie

Italia este una dintre cele mai frumoase destinații în care poți merge dacă călătorești singură. Uitați motivele pentru care o excursie singură aici este recomandată și câteva sfaturi pentru a face experiența cât mai frumoasă. Sfaturi pe care nu este neapărat să le aplicați numai pentru Italia, dar se potrivesc mănușă aici.

De ce Italia? Păi, în primul rând pentru că dorim să vizităm Italia, fiind una dintre cele mai iubite destinații. Primind foarte recent o întrebare de la o domnișoară despre cum este să călătorești în Italia Italia singură, am realizat că deși am sfătuit multe cititoare și prietene, în privat, nu am scris efectiv despre Italia ca destinație în care am călătorit singură, deși aici am avut cele mai multe excursii solitare.

În experiența mea de călător, Italia joacă un rol aparte. Veneția a fost primul oraș în care am călătorit singură. Chiar de Valantines Day! Nu a fost cu intenție, așa s-a nimerit, dar a fost fabulos. Și ce dovadă mai bună poate fi decât că am plecat peste câteva luni singură în Cuba, două săptămâni și un pic! Acum, după ce am călătorit deja în 16 țări singură, pot spune că Portugalia este pe primul loc, dar Italia vine imediat după și are alte argumete.

singura in italia calatorie 6
În Veneția

Atenție: În acest articol mă raportez la marile orașe italiene, sau la zonele mai moderne din nord și centrul Italiei și nu la regiunile tradiționale din sud, unde experiența este un pic diferită! 

Am călătorit în Italia repetate rânduri, cu multe prietene și chiar și cu mama, dar totuși, singură am ajuns în: Veneția, Pisa, Cinque Terre, Bologna, Ravenna, Genova și Florența (unde am ajuns de două ori și cu prietene). În plus, de multe ori m-am tot despărțit de grupul cu care eram, pentru a merge pe cont propriu ici-colo. Deci aș putea spune că am o oarecare experiență aici. Așa că uitați motivele pentru care să nu ezitați să mergeți în Italia singure:

Calatoare singura in Italia: 6 motive și câteva ponturi

1. Italia este minunată!

Cred că am spus de multe ori că Italia este destinația mea preferată. Simt nevoia să merg cel puțin o dată pe an aici, pentru a mă încărca pozitiv. Simt nevoia să mă hrănesc cu adevărat! Vorbesc despre artă, despre istorie, despre grandoarea de aici. Îmi place să vin singură din când în când pentru că… cine stă cu mine câte o zi întreagă într-un sigur muzeu?

Sau cine vrea să se plimbe pe aceeași stradă de zeci de ori? Am atâtea tabieturi în Italia, că îmi face plăcere să le regăsesc, de fiecare dată cu aceeași plăcere! Deci venind singură, ai tot timpul numai pentru tine!

singura in italia calatorie 4
Colazione – cafea și brioșă – croissant

2. Sunt atâtea orașe de explorat!

Ai atâtea lucruri de văzut în fiecare locușor încât timpul va zbura efectiv

Oriunde mergi în Italia, ai la dispoziție atâtea muzee, biserici cu opere inestimabile, ruine, piețe fermecătoare, străduțe ireal de pitorești! De fiecare dată când am ajuns în Italia, absolut oriunde, am plecat cu impresia – adevărată – că abia am ridicat un pic vălul a ceea ce pot explora.

Lucrul acesta este valabil pentru fiecare regiune sau oraș. Peste tot mi-aș fi dorit să mai stau. Deci ai cu ce să îți umpleți timpul, nici nu o să simți când va veni ziua să iei avionul înapoi. Ia gândește-te câte locuri vei pierde, dacă va trebui să aștepți și să îți faci programul după altcineva, renunțând la multe lucruri pe care tu vrei să le faci!

3. Femeile singure sunt tratate excelent la restaurante, baruri, cafenele

Știi teama aceea că mergi singură la masă? Nu este cazul în Italia! Aici, la fel ca în Franța, doamnele și domnișoarele care iau masa singure, au parte de o atenție specială. Cu siguranță  poate fi o experiență minunată!

Gânește-te cât de plăcut este să te bucuri în liniște de o porție de carbonara vera? Cu un pahar de vin, de prosecco sau cu un cappuccino îmbietor. Și un giornale, sau cartea favorită de călătorie. De fapt, este atât de plăcut!

singura in italia calatorie 3

singura in italia calatorie 2

4. Italienii sunt foarte galanți

Suferi de inimă frântă? Italia este locul unde trebuie să vii! Pune-ți cele mai frumoase ținute în bagaj (dar nu țipătoare, ci elegante, sau smart casual, nu vrei să lași impresia greșită) și lasă-te admirată!

Italienii fac multe complimente și nu faci nimic rău dacă te bucuri de ele. Nu te mira dacă vei fi invitată la cină, la o cafea, sau la un aperitivo. Italienii sunt galanți și se bucură de conversație, le place să flirteze și este tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți ridica morarul.

5. Transportul public este extraordinar

Este foarte ușor să te miști în Italia! Transportul public este eficient și accesibil. Da, când călătorești singură, este necesar acest aspect, pentru că nu vrei să iei taxiuri uneori – poate fi periculos în zone izolate oriunde în lume și pentru siguranță și pentru buzunar.

Dacă nu ai un super transport privat organizat, cel mai sigur este să mergi cu transportul public. Și în Italia este excelent. Ai numai grijă la greve, adică dacă ai un avion de luat, este bine să fii informată să nu fie o grevă feroviară sau mai știu eu de care, dacă nu ești aproape de aeroport.

6. Shopping Shopping Shopping

Ei, da, în Italia găsești cele mai frumoase ținute. Iar când sunt reduceri, sunt reduceri! Nu pot să uit câte obiecte Versace H&M am cumărat cu 5 euro/bucata! Sau rochiile lungi din mătase de la Zara cu 17 euro, la noi efectiv nu găsești lucrurile acestea, sau cel puțin, mie nu mi s-a întâmplat.

În schimb în Italia de multe ori găsești reduceri mari la lucruri frumoase, pe care le vei purta de multe ori cu plăcere. Iar banii rămași, îi poți cheltui cumpărând un bilet la un concert  într-o biserică (acustica este deosebită) sau la Operă, desigur. Sau oriunde îți place, ia cina la cel mai tare restaurant pe care ți-l poți permite, sunt amintiri care rămân, experiențe frumoase.

Trei sfaturi pentru o călătorie singură în Italia

Uită cuvintele vârstă, greutatea și alte detalii și bucură-te de frumusețea ta

Ce imi place în Italia și în alte locuri este că femeile sunt femei și sunt prețuite și admirate la orice vârstă și în orice formă. Și totodată ele se prețuiesc și se respectă foarte mult. Trebuie să te iubești pe tine însăți și să faci tot cee ce te ajută să te simți excelent în pielea ta.

Aceasta este regula de aur, în rest sunt detalii. Totul ține de farmecul personal și de carsimă. Și încrederea în tine este sexi mereu. Să fii conștientă de feminitatea ta este sexi. Atragi mereu ceea ce transmiți, oamenii văd o reflecție a cum te ve vezi tu pe tine și cum simți tu în legătură cu tine.

Așa că bucură-te de viață și da, poartă rochia aceea roșie. Sau orice te înspăimântă. Meriți, ai o singură viață și cui nu îi convine, ei bine, este problema respectivei persoane, nu te privește pe tine! Tu singură ești responsabilă de fericirea ta. Așa că fă lucrurile care îți fac plăcere și te bucură, fără nicio urmă de vinovăție.

Vrei să cunoști ușor alte persoane?

Dacă nu ești extrovertită, poate este bine să plănuiești un pic mai bine excursia ta. Cum? Fă-ți cont pe Couchsurfing și pe Internations.

Coachsurfing – această rețea nu este numai pentru a sta la altcineva acasă, gratuit. Este despre a cunoaște alți oameni și o poți face și dor întrâlnindu-te cu localnicii dintr-un loc pe care îl vei vizita. Intrii pe pagina respectivului oraș și te uiți ce evenimente sunt, sau verifici localnicii care sunt dispuși să le arate străinilor orașul! Sunt mulți de toate vârstele. Și mulți oameni doresc să cunoască cât mai mulți călători, să le arate orașul, să învee unii de la alții.

Internations – o rețea pentru expați dar nu numai. Sunt foarte multe întâlniri și petreceri în toate orașele unde sunt comunități și poți merge la una atunci când călătorești, dacă ești membru. Mai mult, aici oricum oamenii vin să se cunoacă unii pe alții și să descopere noi oportunități.

O dispoziție de milioane

Ce transmiți aia primești! Așa că ai mereu zâmbetul la purtător! Chiar dacă ești timidă, gândește-te: ce ai de pierdut să te bucuri de vacanță? Ce te interesează cine, ce gândește, mai ales că sunt oameni pe care nu o să îi mai vezi probabil niciodată și nici nu îi cunoști? Și care vor uita de tine în secunda doi, asta în cazul în care au și luat aminte la tine, ceea ce nu se întâmplă cu majoritatea trecătorilor?

Nu te lăsa pradă capcanei de ce zice x, y, oare ce gândește cutare. Sau să iei personal fiecare privire, vorbă, lucru. În general oamenii te văd dar nu te văd, au gândurile lor, preocupările lor.

Te interesează numai momentul și vorba cântecului, ești responsabilă numai de gândurile și faptele tale, nu te interesează interpretarea celorlalți. Nu faci nimic rău nimănui, așa că trăiește clipa. Asta este tot ceea ce contează, acum și întotdeauna!

singura in italia calatorie 5

Siguranță în Italia

Siguranță: aplică aceleași reguli ca peste tot. Nu te aventura în cartiere dubioase, ai grijă la geantă, pentru că da, se fură. Dar precauțiile acestea trebuie să le urmezi fie că ești singură sau în grup. de fapt, din cazurile personale de jafuri, toate s-au întâmplat oamenilor care călătoreau în cuplu sau în grupuri mai mari sau mai mici. Este vorba despre neatenție. Eu m-am cam aventurat peste tot și am avut noroc, dar nu pot generaliza. Ascultă-ți oricum instinctul și nu te hazarda: nu merită!

singura in italia calatorie

Allora, ci vediamo in Italia?

Alte articole utile:

De ce să călătorești singur/ă măcar o dată în viață

7 Temeri ale femeilor care călătoresc singure și ponturi să le depășești

Tips, tricks și siguranță când călătorești singur/ă

În ce țări este cel mai sigur să călătorim singuri? Și Top personal

În 1894 scriitoarea Isabella Bird a făcut istorie, călătorind 13 000 km singură în China, la 63 de ani

Călătorie frumoasă!

2 thoughts on “Calatoare singura in Italia: 6 motive și câteva ponturi

  1. Buna. Ma bate gandul sa incep si eu sa calatoresc singura in tari europene momentan si am o mica teama referitoare la cazari.
    Cum ai procedat cu acestea? Ai stat la hosteluri in Italia sau in camera dubla singura?
    Merci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.