12 lucruri pentru care visez frumos când mă gândesc la insula Thassos

Europa Grecia Thassos TOPURI
plaja de marmura thassos
Plaja de marmura

Actualizare 2018: Thassos, mica insulă fermecătoare, este un paradis aflat foarte aproape de noi, în nordul Mării Egee și cucerește imediat cu liniștea și calmul de pe străduțele din localități, cu porturile mici, cu munții acoperiți de pini, plaje cât cuprinde, ruine antice, mâncarea bună și cocktailuri pe măsură.

Am ajuns în insula Thassos când încă nu era foarte foarte vizitată, pentru o săptămână (la început de iulie) și am revenit în 2017, petrecâtnd aici două luni, de la începutul lunii august până pe 4 octombire.

La prima vizită, mi-a plăcut enorm săptămâna petrecută aici , era și prima întâlnire cu Grecia. Am făcut turul insulei de câteva ori pe șoseaua de 90 de km care înconjoară Thassos și încă de 2 ori traversat prin munți în căutarea unor obiective ca de exemplu mult trâmbițata cascadă sau lacul din mijlocul insulei, Maries.

Niciunul din cele două nu ne-au impresionat: o mică cădere de apă și o baltă ceva mai mare , dar se spune că drumul nu destinația este important iar drumul a fost frumos!
Spre deosebire de pomii lăudați lacul și cascada, sunt câteva locuri pe insulă care pur și simplu ne-au fermecat. Unele mă farmecă și acum, altele și-au pierdut din strălucire, dar să vedem care ar fi cele mai frumoase locuri din Thassos:

1. Vechea carieră de marmură de la Aliki

Peninsula Aliki, cu plajele ei superbe ascunde și o adevărată comoară – ascunde este un fel de a spune, deoarece vechea carieră este una dintre atracțiile pricipale ale insulei.
Cariera a fost exploatată încă din Grecia antică, iar după în timpul imperiului roman și imperiului bizantin. Acum blocurile de piatră scăldate de valurile mării crează o imagine de lume nouă, este un loc nemaipomenit să stai și să te relaxezi (dar atenție la pietre sunt alunecoase).

Aici sunt și două restaurante și o plajă mare cu nisip fin. Puteți petrece o zi întreagă la plajă aici și explorând vechea carieră de marmură, situl arheologic, luând un prânz cu pește și fructe de mare și bucurându-vă de plajă.

Atenție: dacă sunteți cu mașina, veniți cât mai repede, locul devine foarte foarte aglomerat. Mai puteți ajunge cu autobuzul verde KTEL, cel care înconjoară insula.

Cariera de marmura din Aliki
Atentie mare!
Aliki

Nu uita aparatul foto, baterii, acumulatori, etc, eu nu am mai văzut un loc asemănător de atunci și nici până atunci!

2. Satele din Thassos

Satele din Thassos sunt minunate, mai ales cele cocoțate, din munți. Însă Thaologos (despre care vorbesc mai jos) este special, nu seamănă cu niciun altul. La fel Panagia, este un sat foarte foarte frumos.

Însă în afară de aceste sate foarte cunoscute, sunt multe altele. Acestea au taverne minunate, care păstrează farmecul autentic, căsuțe de poveste, piețe centrale minunate și priveliști de poveste cu marea.

M-am îndrăgostit de satele din Thassos: Kallirachi, Sotiros, Rachoni, Maries, Kazaviti

3. Piscina sirenelor – Giola

La fel un loc unic, Giola, piscina sirenelor este o lagună superbă, naturală, săpată de apă în piatră. Mulți localnici și turiști se bucură de baia în această piscină naturală, cu atât mai mult cu cât apa este mai caldă decât în mare. Toată lumea sare în apă, nu este altă posibilitate de a ajunge în ea pentru că marginile sunt ascuțite și mai sunt și arici de mare care și-ai găsit cuib, dar nu este deloc dificil jos de sus sunt numai câțiva temerari care încearcă!
Pentru a ajunge aici trebuie să lași mașina sau cu ce ai venit lângă Astris și să cobori în jos spre mare: trebuie să întrebi localnicii unde exact, când am fost eu era o mică săgeată care marca zona. Coborârea durează cam 15 de minute, la urcare este mai greu. Dar tot efortul merită! Atât de mult încât cu greu te dezlipești de acest loc. Recomand să faci excursia aici în primele zile în Thassos, pentru a avea timp să te întorci, dacă ți se face dor (așa am pățit și eu și aș fi regretat dacă nu aș mai fi mers o dată).

UPDATE 2017 se ajunge și cu mașina acum jos, adică aproape până jos, în Beach Safari de exemplu, sau cu o mașină de teren. Am văzut și mașini care nu erau de teren, dar părerea mea este că e păcat să mergeți acolo cu mașina personală pentru că mai trebuie să ajungeți și în țară, o uzați mult inutil (cu cele închiriate nu este voie și cei care merg totuși și sunt prinși plătesc destul de mult).

Am scis aici exact cum ajungeți la Giola cu mașina și am făcut poze noi cu acest loc, să vedeți cam cu ce vă veți confrunta:

Cum ajungi la Giola Thassos – Piscina Sirenelor #Ochiul lui Zeus

Giola Piscina Sirenelor insula Thassos Grecia

4. Atracții Thassos: Theologos

Micul sat din interiorul insulei, unde se ajunge foarte ușor din Potos și care păstrează încă vestigii ale stăpânirii otomane, când a fost sediu administrativ. Este un sat medieval frumos, cu un muzeu folcloric și străduțe întortocheate. Când începe toamna satul este plin de flori și de fructe: pomii gem de smochine, rodii, kiwi, gutui, mere. Este fermecător locul.

În Theologos oamenii vin și pentru a mînca miel și ied rotisat, fiind câteva taverne renumite, printre care și Taverna Iatrou, votată de majoritatea călătorilor ca cea mai bună din sat.

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie

Taverne de TOP în Thassos: IATROU Satul Theologos alegerea prietenilor ExTraViTa

miel ied theologos
Nu uitati sa comandati si o salata verde, mrge de minune cu un festin ca la carte la Taverna Iatrou

5. Teatrul din Thassos/Limenas, capitala insulei

Se spune că teatrul din Thassos (Amfiteatre sunt numai cele rotunde, cum este Colosseumul) a fost construit în sec 5 ÎC, destul de bine conservat, ne-a impresionat acustica, ne-am distrat ceva recitând pe acolo cu atât mai mult cu cât atunci când am ajuns nu erau alți vizitatori decât grupul nostru.
Priveliștea asupra mării și a portului este de vis, mai ales la apus. Citiți mai mult despre acest teatru și despre altele din Tunisia, Turcia și Italia aici. 

Amfiteatrul din Thassos

6. Portul din Limenas

Limenas sau Thassos, capitala insulei este un oraș frumos.  Portul este plin de ambarcațiuni mici, foarte bine îngijite, vase de pescari, mai vechi majoritatea dar tocmai de aceea atât de bine integrate în peisaj, totul este calm, frumos, ordonat, o plimbare pe chei cu oprire la un frape este un must dacă ajungi în Thassos.

Tot aici sunt multe magazine cu suveniruri, câteva patiserii unde vei găsi plăcinte delicioase, dar și cei mai buni hamburgheri de pe insulă la Panos Place. Și gyros, prețurile mici.

Din Limenas puteți lua o barcă taxi pentru a ajunge la plaja de Marmură, costă 10 euro parcă. Sunt autocre verzi care conectează Limenasul de restul stațiunilor de pe insulă.

Thassos sau Limenas, capitala insulei

7. Mâncarea și terasele răcoroase, simple și frumoase

Mâncarea este bună bună în Thassos, normal când aici se pescuiesc caracatițe – am și văzut procesul de câteva ori, pește, scoici, etc. În multe taverne, cele mici, de familie îți alegi din vitrină ce dorești și se gătește imediat!

UPDATE 2017: multe taverne și-au mai pierdut din farmec și din calitate, dar cu toate acestea se mănâncă bine în multe locuri din Thassos, câteva taverne excelente pentru fructe de mare și pește fiind în Limenaria, în Golden Beach și în Limenas, capitala insulei.

O terasa din Panagia, care arata si acume xact la fel

Insula Thassos Grecia20

8. Străduțelele curate, vopsite în alb

În Thassos mi-a făcut mare plăcere să descopăr frumusețea grecească pură, nimic ostentativ, opulent, căsuțe simple, proaspăt văruite, vopsite, totul este curat, frumos, fermecător. Este extrem de reconformant să te plimbi pur și simplu peste… cam peste tot.

Limenas, capitala insulei, arată la fel și acum, așa că vă recomand să nu ratați o plimbare pe străduțe. Luați o bere, un suc, o sticlă cu apă, aparatul de fotografiat și la drum!

9. Drumul pe munte cu scuterul

În căutarea lacurilor și a cascadei și altor obiective. Nu am reușit să ajungem până în vârf, dar aproape de Agios Girogios de exemplu. Este foarte sigur aici, dar cred că în Grecia în general este sigur să mergi cu scuterul,  șoferii te feresc, nu gonește nimeni pe străzi. Am avut totuși un moment în care m-am speriat, era un șarpe destul de mare exact pe șosea, mare adică cam 1,5 m lungime și vreo 7 cm diametru, am înghețat dar s-a retras în tufișurile de la marginea drumului.

Fiți însă cu mare atenție cu scuterul, sau orice ați închiria: asigurarea de bază nu este full și orice mic accident vă poate scoate mulți bani din buzunar. Cereți asigurarea full chiar dacă plătiți ceva mai mult, merită! Căutați pe net câți au plătit și câteva mii de euro pentru lucruri nu foarte grave.

Cu scuterul prin Thassos
Muntii din Thassos
Peisajul este foarte frumos
Pe cararile de munte nu stii ce intalnesti!

Viața de noapte din Limenaria – nu mai este 

Terasă lângă terasă, tot cheiul este o petrecere, așa că la drum: o oprire aici pentru un ouzo, un frape în altă parte, cocktail la următoarea. A doua zi: relaxare la plajă.

Acum nu prea mai este așa, pe insulă este cu mult mai multă liniște decât în trecut, când veneau foarte mulți greci, care sunt petrecăreți. Nu prea mai este viață de noapte în Thassos – în Potos doar, barul Tropical fiind cel mai animat, dar nici Potosul nu mai este ce a fost. În Thassos, acum, după ora 1 noaptea este liniște peste tot. Și clubul Bolero este gol de doi ani de zile.

În loc de viața de noapte, voi pune…

10. Vârful Ipsarion

Am ajuns pe vărful Ipsarion și priveliștea este efectiv de vis! Tot drumul până acolo este frumos și se poate ajunge și pe jos, pe stradă, dar să porniți de dimineață și să nu o luați pe scurtături, doar pe drumul principal. De ce să nu o luați pe scurtături: în cazul în care nu știți, în munții și în dealurile din Grecia sunt forte foarte mulți șerpi. Desigur, cu încălțăminte adecvată, ghete înalte este altceva, dar mai bine stați pe drum.

Puteți să mai ajungeți aici cu mașini de teren sau cu excursie opțională. Am descris experiența și uitați aici de ce o laud atât:

Jeep Safari Thassos varful Ypsarion – un peisaj care îți taie respirația

Fotografi insula Thassos ipsarion
Sus pe muntele Ipsarion: 1204 metri și o priveliște de vis: jos satul Panagia, Golden Beach și Skala Potamia

11. Plajele din Thassos

Golden Beach, Paradise Beach, Marble Beach, nu se numesc așa degeaba, sunt niște locuri superbe. Insula Thassos este plină de golfulețe frumoase și de plaje. Cele mai întinse plaje cu nisip fin și ideale pentru familiile cu copii, fiind intarea lină în mare sunt cele din Golden Beach și Skala Potamia.

Thassos obiective 1
Plaja Golden Beach Thassos

thassos obiective

Mică plajă în Thassos

Mai multe despre plajele din Thassos în articolul dedicat, aici.

12. Croazierele din Thassos

Nicio vacanță la mare fără o excursie pe mare! Mai ales în insulele grecești. Trebuie să vă spun că în Grecia fiecare loc are specificul său. În Atena ai excursia către trei insule care costă peste 100 de euro, cu prânz. În alte insule sunt alte croaziere, cu prețuri de tot felul, în funcție de distanțele parcurse, de câte taxe portuare se plătesc (în cea din Atena sunt multe!) și tot așa.

În insula Thassos croazierele costă în jur de 30 de euro, nu sunt cu animație la bord, cum este celebra excursie cu căpitanul Kostas Dimitriu spre Skiathos. Dar acolo de fapt ce se oferă este muzică la difuzoare, nu live și dansuri făcute de patron și copii. Atât. În afară de locurile unde se ajunge, care sunt frumoase.

În Thassos se ajunge în câteva portulețe frumoase, la plaje, se face baie de pe vas și se servește câte un prânz delicios, preparat proaspăt la bord. Uneori și micul dejun. Am scris pe larg despre croaziere în articolul dedicat, îmi plac toate și merită 100%.

Coraziere in Thassos: Blue Sky I, Agios Sostis, Zeus din Limenaria, Potos, Golden Beach

Cum ajungi în Thassos

În  insula Thassos se ajunge foarte ușor cu mașina, sau cu autocarul. Se ia feribotul din  Keramoti Kavala călătoria durează 30 de minute.

Ați fost în Thassos? Ce parere aveți despre insulă și care sunt locurile voastre favorite? Sau dacă nu vă tentează ideea unei excursii aici?

Nu uitați crema cu factor de protecție solară!

Pont: Cum economisești când îți organizezi singur vacanța

Citește și:

Plajele din Thassos

Taverne de TOP în Thassos: IATROU Satul Theologos alegerea prietenilor ExTraViTa

Pro si contra concediu in insula Thassos: o idee bună sau nu?

M-am îndrăgostit de satele din Thassos: Kallirachi, Sotiros, Rachoni, Maries, Kazaviti

Cazare Potos Thassos la studiourile Francesca

Cum ajungi și ce vezi la fabrica de ulei de masline Sotirelis satul Panagia Thassos

Insula Thassos Grecia6

8 thoughts on “12 lucruri pentru care visez frumos când mă gândesc la insula Thassos

    1. Multumesc mult! Da, am fost, urmeaza si un articol dedicat plajelor, nu am avut timp sa vad toata insula din pacate, nu am avut timp sa fac croaziera, dar oricum a fost de vis!

  1. Foarte frumoasa insula, intr-adevar. Eu am stat in Skala Potamia si am zis si eu ca ma voi intoarce. Apusul la teatrul antic e de poveste, intr-adevar. Noi l-am incercat, si am si povestit despre asta.

    1. Multumesc, o sa ma uit, este unul dintre cele mai frumoase apusuri, La fel si eu cred ca ma voi intoarce la un moment dat, mai ales ca se ajunge si usor de la noi, mi-a placut forte tare

    1. Se ia din Kavala (drumul este mai lung) sau din Keramoti (muuult mai scurt). 2 porturi diferite la distanta destul de mica intre ele. Drumul cu bacul in schimb difera ca timp foooarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *